Babits-5 puttonyos Tokaji Aszú
A Babits családi pincészet története régre nyúlik vissza. Tokaj- Hegyalján található a birtok, Tolcsván. Innen érkeznek évről évre a lenyűgöző Aszúk és édes valamint száraz Szamorodnik. A család jellegzetesen Furmint, Hárslevelű és Sárgamuskotály szőlőfajtákat használ.
A bor illatában különösen komplex, aranysárga színe is arra enged következtetni, hogy valami igazán nagyszerű alkotás került a poharunkba. Jellegzetesen aszalt sárgabarack, méz és hűvös gyógynövényes jegyek rejtőznek az illatban (menta, és kamilla virág). A hordós érlelésnek köszönhetően találunk még némi vaníliát is az illatjegyek között.
Megkóstolva pedig kétséget kizáróan édes és vastag a korty. Teljesen kitölti a szájat és krémes textúrájának hála sokáig megmarad a kóstolás élménye. Érlelt gyümölcsöket juttat eszünkbe, selmyessége pedig vajas textúrákat. A méz és a menta is felsejlik az ízjegyek között. Ez a komplexitás egyedülállóan Tokaj-Hegyaljának köszönhető, hiszen az itt áldásként számontartott Botrytis cinerea nevű nemespenésznek hála kóstolhatjuk évről évre ezt az isteni nedűt.
Desszertként egy vacsorát lezárni kiváló választás.