Calvados
A calvados egy fenséges alma brandy, amit csak az észak-nyugat franciaországi Normandy régójában készíthettnek. A brandy-t két évig érlelik tölgyfa hordókban, de minél többet érlelik, annál selymesebb lesz az ital. Az érlelési folyamat tölgyfahordókban történik, ahol a calvados olyan komplex ízjegyekkel gazdagodik, mint a vanília, karamell, fahéj és sült alma. Az érlelési idő alapján különböző kategóriákba sorolják: Fine (legalább 2 év érlelés), Vieux vagy Réserve (legalább 3 év érlelés) és XO vagy Hors d'Age (legalább 6 év érlelés).
Normandiában hagyományosan digestif italként tálálják. A Calvados-t leggyakrabban tisztán vagy jéggel fogyasztják, de koktélok alapanyagaként is népszerű. Az ízjegyek gazdagsága és sokszínűsége miatt a Calvados kiváló kísérője lehet desszerteknek vagy sajtoknak is.