A borászat egy nagyon különleges szövetkezet ahol a szövetkezeti tagok egyben tulajdonosai is a borászatnak. Az első világháború utáni 1929-es összeomlás a gazdaságot mély depresszióba sodorta, ennek ellenére a borászok egy csoportja elhatározta, hogy szerencsét próbál és összefogva megalapították a „Mailly Champagne Termelők Szövetségét”.
Mottójuk: együtt meg tudjuk csinálni”.
Ez a páratlan összefogás lefektette a mai Champagne Mailly Grand Cru alapjait. A borászok 1929 és 1965 között saját erőből nehéz körülmények között építettek egy kilométer hosszú krétába vájt pincét amiben ma is érlelik a palackokat.
A Champagne Mailly Grand Cru szőlőültetvényei a mai napig a 25 család (ezen belül 80 tag) tulajdonában állnak.
A Champagne borvidék jelenlegi 319 falujának szőlőterületei közül mindösszesen 17 rendelkezik a legkiválóbb Grand Cru státusszal és a Champagne Mailly legizgalmasabb különlegessége, hogy ők az egyetlen champagne-i birtok, amely minden borát Grand Cru területeken termesztett szőlőből készíti.
A birtok egész szőlőtermő területe 35 “single vineyard” parcellára van felosztva és minden egyes parcella alapanyagát külön dolgozzák fel. Ez biztosítja a legkiválóbb minőségű pezsgőkhöz a változatos és izgalmas alapborokat.
Első körben a Mailly-tól a "Composition Parcellaire" családból két tétel mutatkozik be Magyarországon, amelyek a borászat elmondása szerint a legjobban kifejezik a birtok kizárólag Grand Cru területeinek egyediségét.
Mailly Extra Brut Vintage
Illatában egy leheletnyi tőzegfüst kölcsönöz érett hangulatot ennek a nagyobb részben Pinot Noir alapborokból készült pezsgőnek. A vajas pirítós és a csonthéjas gyümölcsös jegyek fás fűszerességet idéznek. Ízében csodálatos mélység mutatkozik: az első korty citrusos, a középső ízben rengeteg feszesség és a bor élénk gyümölcsös karaktere érződik és a nagyon alacsony dosage hozzájárul az élénkítő harmónia érzéséhez.
„A Mailly Extra Brut Millésime nagyon alacsony dosage-al készül ami tökéletesen elég ahhoz, hogy egyensúlyba hozza az adott évjáratok borainak savasságát. Tökéletesen létrehozott harmónia és egyensúly amely méltán reprezentálja a Mailly több évtizedes szaktudását és professzionalizmusát."
-Fajtaösszetétel: Pinot Noir 75%-Chardonnay 25%.
-Borkészítési folyamat: Kézi szüret és fürtválogatás majd egész fürtös préselés. Alkoholos erjesztés 15°-on és almasav bontás szabályozott hőmérsékletű rozsdamentes acéltartályokban és hordókban. Érlelés léceken hagyományos krétapincékben.
-Házasítás: Ehhez a pezsgőhöz is a legjobb dűlők parcelláinak terméséből készült alapborokat házasítják figyelve a sav/cukor egyensúly szempontjából legjobb alapborok kiválasztására.
-Dosage: 2-3 g/l