Chateau Dereszla- 5 puttonyos Aszú
Egy igazán lenyűgöző, sokrétű, komplex bor a fetői tokaji borvidékről, Bodrogkeresztúrról. A pincészet már évszázadokkal korábban is működött és színes történelme miatt igen érdekes. A pince falai között bújik meg az a rengeteg titok és csoda, melytől a Tokajit, Tokajinak nevezzük.
Az aszúkészítés hajnalán az aszúsodott szőlőszemeket puttonyokba gyűjtötték, majd ezeket a szemeket öntötték fel száraz borral. Általában ugyanabból az évjáratból és szőlőfajtából készült borról volt szó. Így történt meg az az extrakció, melynek során az töppedt szőlőszemekből kioldódtak ízek és aromák. Az Aszút egy nemespenésznek köszönhetjük, melynek neve Botrytis Cinerea.
Az Aszú egy nagyon összetett, különlegesen édes, desszertbor. Illatában aszalt gyümölcsök (kajszi, őszibarack), mézes és hűvös gyógynövények figyelhetőek meg (menta, kámfor).
Ízében különlegesen édes, de magas savainak köszönhetően szépen egyensúlyos tétel. Aszalt sárgabarackos aromája hosszan megmarad a szában, és koncentáltságának köszönhetően teljesen kitölti a szánkat. A korty végén pedig előtérbe kerülnek a hűvös aromák is.
Aki egyszer megkóstol egy tokajit. azonnal megérti, hogy miért hívjuk a "királyok borának, és a borok királyának!"