Aranyszínű, gazdag és aromás aszú. Illatában a méz, sárgabarack és trópusi gyümölcsök dominálnak, kiegészítve az aszúkra jellemző botritiszes jegyekkel. A viszonylag magas savtartalom és a remekül balanszolt maradék cukor eleganciát és Pajzos stílust kölcsönöz a bornak. Hosszan elnyúló lecsengés jellemzi.
Kiválóan párosítható gyümölccsel körített sültekhez, libamájas ételekhez és ázsiai fúziós fogásokhoz. Különösen ajánlott Gundel palacsintához, mazsolás túróhabhoz, valamint dióval és gesztenyével készült desszertekhez is.
Ez az év országosan mérsékelt, viszonylag csapadékos és kiegyensúlyozott volt, amely mind száraz, mind édes borok szempontjából kimagasló évjáratnak számít. A gondosan megválasztott szüreti időpontnak köszönhetően a szőlőszemekben a sav és a cukor tökéletes arányban volt jelen. A trópusi gyümölcsökben gazdag, élénk aszúborok éve, amelyek már fiatalon, hordóban is szépen mutatkoznak vibráló savakkal és hosszú érlelési potenciállal.
ASZÚ:
A Tokaji aszú bor készítésének legfontosabb feltétele a botrytis cinerea megjelenése, vagyis a nemes rothadás, amely egy megfelelő időpontban történik. Ehhez ideális klímatikus körülmények (hőmérsékleti ingadozás) és földrajzi viszonyok (víz közelsége) szükségesek.
A világon kevés olyan hely van, ahol ez a szőlőtermesztésre alkalmas talaj megtalálható, ezért a Tokaji borvidék különleges adottságai kiemelkedőek. Az abroncsos tiszafás legelői párás reggelente gyorsan felszáradnak, majd napközben a napfény visszaadja nedvességüket.