Aranysárga szín és komplex illat jellemzi, amelyben az aszalt kajszi és körte mellett a diós-mézes sült alma dominál. Kóstolva élénk és kellemes savszerkezettel rendelkezik, jól kiegyensúlyozott cukorral. Az ízek káprázatos kavalkádját vanília, kandírozott déli gyümölcsök és egy kevés grillázs alkotja. Fiatalos és lendületes, a lecsengése pedig szinte végtelen. Tökéletes desszert mellé, akár önállóan is élvezhetjük. Klasszikus párja a kandírozott gyümölcsökkel tálalt libamáj, de jól illik hozzá a zserbó, a bejgli, valamint a rusztikus pekándiós pite is. 10-12 °C között ajánljuk ennek a fogyasztását.
A kezdeti 6 hónapos érlelést acéltartályban követően 30 hónapig Szerednyei tölgyfahordóban érlelődött. 2021 márciusától a sárospataki Rákóczi Pincében palackban folytatódik az érlelés.
Szőlőfajták: 52% Hárslevelű és 48% Furmint
Díjak:
- NAGY ARANY: 25. Berliner Wine Trophy 2021- winter tasting
- NAGY ARANY: 8. Asian Wine Trophy 2021
- NAGY ARANY: Országos Borverseny 2022
- ARANY ÉREM: Vinagora 2021
- Ezüst, 92 pont: Decanter World Wine Awards 2021
- Winelovers TOP100 2021 – 6. hely
ASZÚ:
A Tokaji aszú bor készítésének legfontosabb feltétele a botrytis cinerea megjelenése, vagyis a nemes rothadás, amely egy megfelelő időpontban történik. Ehhez ideális klímatikus körülmények (hőmérsékleti ingadozás) és földrajzi viszonyok (víz közelsége) szükségesek.
A világon kevés olyan hely van, ahol ez a szőlőtermesztésre alkalmas talaj megtalálható, ezért a Tokaji borvidék különleges adottságai kiemelkedőek. Az abroncsos tiszafás legelői párás reggelente gyorsan felszáradnak, majd napközben a napfény visszaadja nedvességüket.