Pálinka
A pálinka 2004 óta eredetvédett gyümölcspárlat, melyet Magyarországon állítanak elő, kizárólag magyar gyümölcsből. Egy igazi hungarikum. A pálinka gyakran 40-50% alkoholtartalommal rendelkezik (a minimum érték 37,5%), de prémium változatai ennél erősebbek is lehetnek. A legismertebb pálinkafajták közé tartozik a szilvapálinka, barackpálinka és körtepálinka. Az eredetvédettségen belül is vannak egyéb területek, ahol a kiemelkedő fajtajelleg miatt külön neveket adtak - még szigorúbb feltételek mellett - a párlatnak, ilyen például a Szatmári Szilvapálinka, a Kecskeméti Barackpálinka, a Göcseji Körtepálinka. Több pálinkatípus létezik,mint az érlelt, az ó- és ágyaspálinkák, valamint a pálinka alapú mézes párlatok. Ez utóbbiakat már nem lehet pálinkának nevezni, ahogy az egyéb zöldségből és gyümölcsből készülő párlatokat sem, de ízükben ezek is tudnak újdonságot nyújtani.