Az Unicum a legnépszerűbb magyar italmárka lett, melyre méltán vagyunk büszkék, hiszen 230 éve képviseli a folyamatosan kiváló minőséget, karakteres ízélményt, és a magyar tradíciót.
Bár az Unicum receptje titkos, annyi bizonyos, hogy több mint 40 féle gondosan válogatott gyógy- és fűszernövény keverékéből készül. Sajátságos, keserédes ízét, különleges harmóniáját a tölgyfahordós érlelési periódus teljesíti ki.
1840-ben Zwack József megalapítja a Zwack céget. 1883 május 22-én „az Unicum név alatt forgalomba hozott gyomorerősítő likőr megvédésére” lajstromozták az italt, amely az 1790-ből származó recept szerint készült, a címkéjén vörös kereszttel az eredeti gömbölyű palackban.
1909-ben megszületik cégük egyik legismertebb és legfontosabb ikonja, a „vizesember”. A Pachl Viktor által készített, kultikussá vált plakáton az Unicumot a „legjobb gyomorerősítő likőrnek” nevezzük.
Unicum Riserva
Az első gyógynövénylikőr a szuperprémium kategóriában. Az Unicum Riserva különlegessége egyedülálló gyártási eljárásában, a „dupla hordós” érlelésben rejlik. A termék alapját képező Unicumot a budapesti, Soroksári úti pincerendszer legnagyobb és legidősebb – több, mint 85 éves hordójában érleljük. A hosszú évtizedek során a hordó dongáiban képződött speciális anyag, az úgynevezett „fekete méz” karakteresebbé teszi a benne készült Unicumot.
Ezt követi a Zwack Izabella, Dobogó pincészetéből származó hordókban való érlelés. Ez az eljárás kerekséget, lágyságot és Tokaj utánozhatatlan karakterét adja hozzá az italhoz. Amint az Unicum jól ismert keserédes íze találkozik Tokaj karakterével, az Unicum Riserva komplex ízvilága lágyabbá, de ugyanakkor fűszeresebbé, gyümölcsösebbé válik egy csipet sárgabarackos, finoman gyógynövényes, hűs, mentás fuvallattal.