Vermouth
A vermut egy borból készített ital, melyet gyógynövényekkel, fűszerekkel ízesítenek. Eredetileg gyógyszerként használták, de ma már népszerű aperitif és koktélalapanyag világszerte. A vermut két fő típusa a száraz vermut (dry) és a bianco vagy édes vermut (sweet). A száraz vermut általában világos színű, és könnyed, enyhén fűszeres, gyógynövényes ízű. Az édes vermut sötétebb, gazdagabb ízű, és gyakran vaníliás, karamelles és gyógynövényes jegyekkel rendelkezik.
Az ital alapját képező borhoz növényi kivonatokat, például ürömöt, koriandert, szegfűszeget, fahéjat és különféle citrusokat adnak. Az ízesítési eljárás során az összetevőket gondosan kiválogatják és keverik, hogy egyensúlyban legyenek az aromák és az ízek. Híres vermutok a Martini, a Noilly Prat és a Carpano. A különlegességek közé tartozik a magyar Moena.
A vermutot önmagában, jéggel vagy szódával fogyasztják, de számos klasszikus koktél alapanyaga is, mint például a Martini, a Manhattan és a Negroni.