Az Akashi whiskyt a White Oak nevű lepárlóban készítik, Japán Hyogo prefektúrájában. A lepárló a nevét egyébként a városról kapta, ahol található. Érdekessége, hogy bár 1919 óta készítenek már párlatokat, leginkább árpából, whisky készítésre csak 1984-ben szánták rá magukat.
Ami elmondható a Japán whiskykre nagy általánosságban is, hogy rendkívül nagy lett rájuk a kereslet. Ennek köszönhetően amellett, hogy árak megemelkedtek, a piacon nagyon limitált darabszámban maradt jelen idősebb kormegjelöléses, vagy Single Malt whisky. Így minden ilyen kiadás ritkaságnak és igazi kincsnek számít mostanában.
Ez a kiadás abban különleges, hogy bár fiatal igazán komplex jegyekkel rendelkezik, köszönhetően annak, hogy Single Malt és annak, hogy az érlelése Saké hordóban történt. Ettől kapott egy rendkívül gyümölcsös és kicsit édeskés ízvilágot. Tudomásunk szerint ez az első olyan whisky kereskedelmi forgalomban, amit Saké hordóban érleltek.
De mi is az a Saké?
Legtöbbször rizs borként szokták emlegetni az alkoholfoka miatt. Tény, hogy 15-22% között szokott lenni legtöbbször az alkoholfoka, ami egy testesebb vörösbornak vagy erősített bornak felel meg. Japánban ennek a fogyasztása sokszor nagyon speciális körítést kap, nagyon megadják a módját ennek a nemes párlatnak.
Mivel a Japánok ennyire tisztelik és szeretik a Sakét, nagy megbecsülés, hogy a szintén szeretett whiskyvel megtalálták a közös nevezőt és létrehozták ezt a rendkívüli párlatot. Vásárlás után egy újabb nehéz döntés következik Mr. Alkohol szerint, hiszen minden gyűjteményben különleges helyet foglalna el, de kóstolása mellett is legalább ennyi érv szól, hiszen igazi ritkaságról beszélünk! Összesen 2.400 palackot bocsájtottak piacra belőle.
Illat: Malátás édesség, kicsi zöld jegyek melyet enyhe rizses illat is körbevesz.
Ízvilág: Egy igazi ízbomba. Trópusi gyümölcsök, rizstej, pörkölt kókusz, dió és vanília, szárított gyümölcsök.
Lecsengés: Hosszasan velünk marad a maláta édessége, egy kis csepp füstösség is mintha bekúszna a háttérben.