Az Ararat 1887 óta működik, de csak 1902-ben kezdte el a brandyfőzést. A céget Nerses Tairyan és Vaszilij Tajrov alapította, akik egy egykori jereváni erődben alapították a céget. Hagyományos francia lepárló berendezéseket használtak a szeszes ital előállításához. A legenda szerint az Ararat örmény brandyt Winston Churchill először a jaltai konferencián kapta. A háborús vezetőnek annyira ízlett, hogy évi 400 palackot rendelt…
A brandy az Ararat völgyéből származó helyi szőlőből készül, és olyan fajtákat tartalmaz, amelyek csak Örményországban találhatók meg. Összesen 13 szőlőfajtát használnak, a főbb fajták a Voskehat, Garan Dmak és Kangun. A végeredmény egy gazdag, gyümölcsös brandy, amely tele van aszalt gyümölcsökkel (különösen aszalt sárgabarack), édes szőlővel, fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval, vaníliával, csokoládéval, marcipánnal, sötét tölggyel és enyhe kávé ízzel.
Hazájában rendkívül népszerű, a francia konyak kiváló alternatívája.