A lepárló története
A Bombay gin élete a Laverstoke malom történetével kezdődik, mely nagyon régre nyúlik vissza és bizony nehezebb és könnyebb időszakok váltották egymást. Majdnem 1000 év amit felölel a történet, hiszen először 1086-ban tettek róla említést az úgynevezett Doomsday bookban. Először hódító Vilmos, majd VIII. Henrik és 1962-ban II. Erzsébet is látogatást tett itt, mint uralkodó.
1719-ben volt egy átalakítás, melynek köszönhetően helyben tudott Henry Portal bankjegyeket nyomni a Brit Birodalom számára. A 18.században hatalmas fellendülésen ment keresztül a malom, köszönhetően a bankjegy nyomtatásnak és Viktória királynő hosszú uralkodásának. 1842-ben és 1881-ben újabb bővítésekre került sor, melynek egy alapos ráncfelvarrás is a része volt, így tudták lekövetni az egyre növekvő igényt.
Maga a Bombay gin története 1761-ben kezdődik, amikor Thomas Dakin megvett egy területet, ahol gint akart készíteni. Erre 1831-ig kellett várni, amikor is megvették a lepárlót és hozzátették a kívülálló fűszernövény kosarat, melyen átvezetve az alkoholgőzt nyerték ki a nemes ízeket. Ez az úgynevezett Vapour Infused technológia, melyet a mai napig használnak egyébként. 2010-ben vette meg a maga a cég és 2014 óta áll nyitva az ajtó a nagyközönség számára.
VIDEO
Életre hívják a Bombay Sapphire gint!
Ennek az almárkának a sikertörténete 1986-ban veszi kezdetét, amikor is egy borkereskedő útjára indítja. A Bacardi cég, aki a tulajdonosa volt az eredeti ginnek ekkorra már, 8 különböző fajta fűszert használt az elkészítéshez. Amikor új tulajdonos érkezett 1997-ben a gin életébe a Diageo cégoriás, akkor csavartak egyet a recepten. Meghagyták a jól bevált 8 alapanyagot, de hozzátettek még kettőt, hogy még komplexebb és kifinomultabb gint tudjanak piacra dobni. Amikor már kellőképpen dübörgött az expressz előre akkor tovább gyorsítottak és a Bombay Sapphire East (citromfű és bors hozzáadása extrába) kiadásával berobbantak az amerikai piacokra.
A gin maga egyébként kicsit könnyedebb, habár kisüsti lepárlással készül. A Vyrnwy tó vizét használják arra, hogy 40%-ra vissza hígítsak, mivel a 47%-os verzióval csak a Duty Free boltokban lehet találkozni.
Mire utal a „Sapphire” elnevezés?
Ennek a kérdésnek a megválaszolására a történelem oldalait kell segítségül hívnunk. Oda ugrunk vissza, amikor India még része volt a Brit birodalomnak és a bányászat nagy mértékben folyt. Itt bukkant a felszínre a Bombay „csillaga”, egy igazán varázslatos, csillogó zafírkő. Eredetileg Sri Lankán bányászták, majd miután újra előkerült, elhelyezték a Smithsonian intézetben. A szín erre a kőre utal, a címkével pedig a gyarmati időket idézik, melynek központjában a britek szeretett és nagyra tartott királynője Viktória Királynő látható.
Kik tartoznak az ismert rajongói körbe?
Wiz Khalifa talán az egyik legismertebb és legnagyobb rajongója ennek az italnak, hiszen a fellépések alkalmával rendszeres „vendég” a Bombay Sapphire gin a VIP szekcióban. Emellett, ha valaki a zene és az ital nagy szerelmese akkor bizony felfedezhette a „The Road goes to Forever” dalban is Robert Keen előadásában. Emellett a legtöbb buli, fesztivál és esküvő egyik elengedhetetlen kelléke.
Kinek ajánljuk a Bombay Sapphire gint?
Egy ikonikus kategória kultikus itala. Ha valaki még csak ismerkedik a ginek világával, belépő tételnek tökéletes választás, hiszen hozza a London Dry ginekre jellemző alapkaraktereket, de mégis rendkívül erősteljes és intenzív. Fontos látnunk, hogy a ginek világa legalább annyira széles, mint a rumok vagy whiskyké, csak más irányba nyúlnak a csápok, viszont nem kezdhetünk rögtön a legkomplexebb változattal. Amellett, hogy ízben is biztos választásnak bizonyul minden polc ékköve tud lenni a színének köszönhetően, valamint ha egyszer elfogy akkor sokszor szívesen használják lámpaként, vagy mécsestartóként, hiszen szép kékes színt kölcsönöz a környezetnek.
VIDEO
KOKTÉL AJÁNLÁS
Egy igazán érdekes és virágos koktéllal indítjuk ezt az ajánlást, egy frissítő, könnyen elkészíthető. A koktél a már feljebb említett malomról kapta a nevét, mint egy emléket állítva az eredeti helyszínnek.
The Laverstoke koktél
· 50ml Bombay Sapphire
· 15ml Bianco Vermouth
· 15ml Bodza likőr (St.-Germain)
· 5ml Lime lé
· 100ml Ginger Ale
Az első 4 alapanyagot töltsük egy ballon pohárba, majd jéggel keverjük addig amíg teljesen le nem hűl. Ezután tudjuk rátölteni a gyömbért, majd egy menta szárat teszünk rá díszítésnek és már fogyaszthatjuk is. Egészségünkre.
A következő ital inkább a citrusos, kicsit édeskés ízvilágba kalauzol bennünket. A St.Mary Bourne Identity , egy igazi ínyencség, mely egyszerre kedvez a gin és vermouth kedvelőinek. Lássuk az összetevőket és az elkészítési módját:
· 25ml Bombay Sapphire gin
· 15ml Rosso Vermouth
· 20ml Ananászlé
· 20ml Almalé
· Rozmaring ág a díszítéshez
Az összetevőket egy shaker segítségével összerázzuk és egy coupe pohárba töltjük. Ha jól sikerült a shakelés akkor szép habot kapunk az ital tetején az ananásznak köszönhetően. A rozmaringot, ha akarjuk egy öngyújtó segítségével kicsit megpörkölhetjük, hogy még intenzívebb illata legyen, de ez természetesen csak opcionális.
Végül de nem utolsósorban a sör kedvelőinek is szeretnénk kedveskedni egy itallal. Vajon, hogy lehet kombinálni egy ilyen különleges gint, egy porter sörrel. A választ a következő koktél tudja igazán jól bemutatni, ami a Porter Star Martini névre hallgat.
· 50ml Bombay Sapphire gin
· 10ml Kávélikőr
· 5ml Martini Ambrato likőr
· 35ml Porter sör
· Narancs cikk
Az elkészítéshez itt is egy shakert hívunk segítségül. A narancs levét belefacsarjuk, majd hozzátesszük a többi alapanyagot. Egy erőteljes shakelés után, finomszűrőn is átszűrve töltjük egy coupe pohárba. Kicsit felébreszt és teljesen magával ragad. Egészségetekre.