Ennek a rumnak minden cseppje a Karib-tenger térsége és a Dominikai Köztársaság egyedi atmoszféráját, valamint a Brugel família 1888 óta tartó szenvedélyes odaadását idézi. Jelenleg Jassil Villanueva és Miguel Ripoll a rummesterek, akik mindketten az alapító család 5. generációs leszármazottai. Egy kis érdekesség: Jassil nemcsak a családban, de a Dominikai Köztársaságban is az első női rumester, vagyis Maestra Ronera.
A Brugal Añejo Superior Dark Rumot tradicionálisan legalább öt éven át érlelik a gondosan válogatott, magas minőségű tölgyfahordókban – a család szerint ez a termékük egyik titka. A másik pedig területre jellemző meleg idő és magas páratartalom, melynek köszönhetően az érlelési folyamat felgyorsul, ez pedig jelentősen hozzájárul e sötét rum kifinomult, különleges ízvilághoz.
De milyen is ez az ízvilág? Intenzív, bársonyosan lágy, a vajkaramella, a barna cukor és az étcsokoládé édességével, de a tölgyfahordóban való érlelésnek hála megmutatkozik a kellemes tölgyes jelleg is, némi fűszeres, borsos, vaníliás ízhatással párosulva.
Hogyan érdemes fogyasztani? Tisztán, jéggel, valamint a térségre jellemző klasszikus koktélok főszereplőjeként is tökéletesen megállja a helyét. Az ízvilága miatt remekül kombinálható a keserűbb gyümölcsökkel, mint amilyen például a lime vagy a grapefruit. Ahogy a Brugal család is javasolja: „Adj hozzá egy kis szódát és frissen facsart lime-ot, majd élvezd ezt a frissítő highball koktélt!”
Megjelenés: borostyánsárga, világos, tiszta
Illat: karamell, vajkaramella, barna cukor, visszafogottan borsos, fás illatjegyekkel
Íz: vajas-fűszeres jegyek, karamella, barna cukor, finoman tölgyes
Lecsengés: viszonylag hosszú, száraz, a barna cukor édességével