Története 1849-ben kezdődik, amikor Adolphe Cointreau cukrász megalapította a családi lepárlóüzemet a franciaországi Angers városában. Néhány évvel később csatlakozott hozzá fivére, Édouard-Jean Cointreau is.
Az első valóban kirobbanó sikert Édouard-Jean fia, Édouard Cointreau aratta 1885-ben, amikor hosszan kísérletezés után sikerült létrehoznia pontosan azt narancslikőrt, mint amit elképzelt – a többi pedig már történelem.
Az ital titkát a magas minőségű, gondosan válogatott karibi térségéből származó keserű narancs és a spanyol édes narancs héja adja. „Szenvedélyesen belevetettem magam ennek a likőrnek a megalkotásába. Az volt a célom, hogy egy kristálytiszta, a keserűnarancs- és az édesnarancs-héj tökéletes harmóniájának köszönhetően kimagaslóan finom italt hozzak létre” – mondta el Édouard Cointreau.
A család évről évre tökéletesítette a receptúrát, amely a mai napig titkos. A rövid és intenzív desztilláció igazán komplex és egyedi ízvilágot eredményez, ráadásul a gyártó szerint a Cointreau több mint 40 féle illataromát rejt magában.
A Cointreau tulajdonképpen egy óda a narancshoz. Kóstolása során csak be kell hunyni a szemünket, hogy frissen citrusos-virágos illatával és édesen kesernyés ízével azonnal elrepítsen minket egy napfényben úszó, mediterrán narancsligetbe.
Megjelenés: kristálytiszta
Illat: friss, pikáns, édes, finoman virágos narancsillat
Íz: erőteljesen friss és narancsos, a háttérben visszafogottan megbúvó fűszeres jegyekkel (fahéj, szerecsendió)
Lecsengés: közepesen hosszú, keserűnarancsos