Tequila
Milyen tequilák is vannak és mi a különbség az egyes elnevezések között?
A tequilának alapvetően két fajtáját különböztetjük meg, az úgynevezett mixto tequilákat, vagyis a nem annyira magas minőségű, minimum 51%-ban agavé cukrot tartalmazó (de 49%-ban mást is tartalmazhat.) A másik kiadás a 100% agavé tequilák, melyek nem tartalmaznak mást, csak Agavéból származó cukrot, ezek a drágább és komolyabb változatok.
A liliomfélék családjába és azon belül az agavéformák alcsaládjába tartozik, vagyis az egy hatalmas tévedés, hogy kaktusz lenne a tequila alapja. Az átlagos cukortartalom 22-30% között mozog, szóval egy 7kg-os agavészív felhasználásával kapsz kb 1L 100% Agavé tequilát. Agavéból egyébként 300 különböző fajta létezik, abból csak 1 fajtából lehet tequilát készíteni, ami a Blue Agavé, vagyis a Tequilana. Átlagosan 8 év után aratható és egy normál torzsa súlya 32kg, de lehet akár 100kg is. A szabályozást egyébként a Tequila Regulatory Council felügyeli 1994 óta, de már előtte eredetvédett volt a terület és maga a tequila is. Érlelés szempontjából megkülönböztetünk blanco, reposado, anejo és extra anejo kiadásokat.
A só-citrom és a fahéj-narancs egy tökéletes marketing fogás volt, de semmi több. Amikor a tequila népszerűsége az USA-ban elérte azt a szintet, hogy már nem tudták ellátni 100% agavá tequilával őket, akkor érkeztek a mixto-k. Viszont a kevésbé magas minőséget valamivel ellensúlyozni kellett, így kitalálták ezt a rituálét, amivel egyébként nagyon sokakkal megszeretették a tequilát itthon és külföldön is, csak sajnos az nem a tequila igazi íze.
De szerencsére most már rengeteg olyan lepárló, tequila készítő van a piacon, akik megmutatják, hogy micsoda mélységek és izgalmas ízek rejtőznek a tequila, mint párlat mögött. Érdemes megkóstolni, kísérletezni. Egészségünkre.