A 25 éves kiadás az extra luxus kategória. Testes, sötét borostyán ital, melynek illatában a vanília és az étcsokoládé, ízében pedig a mandula, a dió és sok fekete bogyós gyümölcs érződik.
Mit kell tudni a San Cristóbal vulkánról, mint az egyik legnagyobb környezeti hatásra a rum esetében?
A legfontosabb, hogy a vulkán mind a mai napig aktív és folyamatosan gázok, hamu és füst száll fel a kráterből. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a 16.század óta több mint 30 kitörésről érkezett hír, ami igen aktív működést feltételez. A vulkán egyébként része az úgynevezett „Pacific ring of Fire” körnek, ami egy összefoglaló neve a világ vulkáni szempontból legaktívabb régiójának. Magasságában egyébként nem egy égimeszelő, hiszen „csak” 1,745m magad, de az 500m x 600m széles krátere 56 focipálya méretének felel meg.
A vulkáni talaj egyébként azért nagyon fontos, mert a hamu, ami folyamatosan hullik a területre, segít, hogy a terület még termékenyebb legyen. Ettől a cukornád még erőteljesebb és még jobban használható lesz.
A vulkáni víz egy ásványianyagokban igen gazdag, a föld a kőzetek között raktározott víztömeg. A hígításhoz és a hűtéshez is ezt használják, ami ad a rumnak egy igazán különleges ízvilágot.
A vulkanikus időjárás leginkább a melegben mutatkozik meg, amitől a hordó és a rum kölcsönhatása sokkal intenzívebb.