Az egyik legikonikusabb single malt lepárló a Glenmorangie, melynek története egészen a XVIII. századig nyúlik vissza. A Dornoch öböl partján, Tain városában már állítólag ez idő óta főték az élet vizét. A neve, ha lefordítjuk „a nyugalom völgye” és ez bizony utal arra is, hogy a fináncok által nem zavartatva tudták készíteni a párlatokat.
1849-ben egy testvérpár alapította a főzdét, William és John Matheison. Hamar ismerté vált a párlat viszont csak az 1970-es években a Macdonald & Muir döntött úgy, hogy single maltként adja ki őket. 2004-ben került a LVMH tulajdonába és azóta a világon a harmadik legtöbbet eladott tétel.
A titka többek között a Tarlogie forrás homokkövön átfolyó, igen ásványos vize, Skócia legmagasabb és legkarcsúbb lepárlóüstje (olyan magas, mint a zsiráf nyaka) valamint az a különleges szakértelem, amivel készítik és érlelik a párlatokat. A hordó is igazán egyedi, hiszen csak a Missuoriban található Ozark hegység fehértölgyfáiból készült, Jack Daniels whisky érlelésére használtakat veszik meg. Innen kapja egyedi alapízét a whisky.
Dr. Bill Lumsden a Glenmorangie farmjáról egy Cadboll árpát vizsgált és fedezett fel egy egyedi vadélesztőt. Ez tökéletesen alkalmas volt a whisky készítéséhez és így megszületett ez a kiadás, ami ex-bourbon hordóban érlelődött és érte el a tökéleteségét.
Illat: Kekszes és élesztős. Jól kivehető a maláta a virágos jegyek mellett. Sült kenyér, vanília és édes mandarin jellemzi.
Ízvilág: Enyhe citrusokkal indít, majd vajas sütemény és narancs szirup járja be a szájunkat. Érződik egy hangyányi élesztős ízvilág, mentával és édes chilivel.
Lecsengés: Nagyon hosszú földes jegyek, egy kis keserédes naranccsal és mentával.