Az egyik legikonikusabb single malt lepárló a Glenmorangie, melynek története egészen a XVIII. századig nyúlik vissza. A Dornoch öböl partján, Tain városában már állítólag ez idő óta főték az élet vizét. A neve, ha lefordítjuk „a nyugalom völgye” és ez bizony utal arra is, hogy a fináncok által nem zavartatva tudták készíteni a párlatokat.
1849-ben egy testvérpár alapította a főzdét, William és John Matheison. Hamar ismerté vált a párlat viszont csak az 1970-es években a Macdonald & Muir döntött úgy, hogy single maltként adja ki őket. 2004-ben került a LVMH tulajdonába és azóta a világon a harmadik legtöbbet eladott tétel.
A titka többek között a Tarlogie forrás homokkövön átfolyó, igen ásványos vize, Skócia legmagasabb és legkarcsúbb lepárlóüstje (olyan magas, mint a zsiráf nyaka) valamint az a különleges szakértelem, amivel készítik és érlelik a párlatokat. A hordó is igazán egyedi, hiszen csak a Missuoriban található Ozark hegység fehértölgyfáiból készült, Jack Daniels whisky érlelésére használtakat veszik meg. Innen kapja egyedi alapízét a whisky.
Az utóérlelés szintén nagyon fontos ebben az esetben is, hiszen az alapból enyhén füstös párlat Amontillado hordókban volt utóérlelve.
Illat: Nektarin, alma és partmenti gyep, enyhe fűszerekkel.
Ízvilág: Demerara cukros és enyhén füstös. Tiramisu, csillagánizs és egy leheletnyi diós jegy.
Lecsengés: Malátás, földes, ahol egyre mélyül a füst és a krémesség.