Mit kell tudni a Grey Goose márkáról?
1990-ben alapította a céget Sidney Frank, aki végül 2004-ben adta el a Bacardi nagyvállalatnak. Na de mi is történt a két időpont között? Francois Thibault volt, aki az eredeti receptet megalkotta Franciaországban, Cognac megyében 1998-ban. Maga a termék az amerikai luxus piacra lett megalkotva, kihasználva Francois tudását, amit cognac készítésben szerzett és átalakította vodka, hogy a legmagasabb minőségű vodkát készíthesse.
Hogy miért Franciaország? Egyrészt, mert páratlan gasztronómiával rendelkezik, másrészt mindenképpen kívül esik a hagyományos vodka készítő nemzetek (Oroszország, Lengyelország) környezetéből és mindemellett egy olyan vizet tudnak használni, ami champagne híres mészkőin keresztült tör a felszínre, ezzel nyerve el páratlan tisztasását. Szintén fontos, hogy az egyediság érdekében francia búzát használnak, melynek más a terméshozama, mint a keletebbre termő rokonainak. Mindezeknek köszönhetően a Grey Goose lett 1998-ban a világ legfinomabb vodkája és az eladásának évében a legeladottabb vodka volt az USA-ban a maga 1,5millió kartonjával.
Az apró részletek itt is nagyon fontosok.
Maga a gabona Franciaország északi részén Picardy megyében terem és kerül lepárlásra is. Ez a régió tulajdonképpen egy történelmi terület, amely a homokos tengerpartokat és a sűrű erdőket gyönyörűen ötvözi a búzamezőkkel. Maga a búza, amit használnak egy úgynevezett könnyed téli búza, amit október környékén vetnek el és augusztusban aratnak. Ezzel adva egy extra 4 hónapot a növekedésre és gyarapodásra.
Érdekesség és a Grey Goose ki is jelenti, hogy habár búza az alapanyaga mégis gluténmentes, mivel lepárlási folyamat során megtisztul a termék.
Enzimeket használnak, hogy a keményítőt cukorrá alakítsák, majd megkezdődik a fermentáció, amit folyamatosan 6 acéltartályban csinálnak és ezzel egy 20fokos sör szerű alapanyagot készítenek. Ezután kezdődik a lepárlás, melyet egy öt lépcsőn folyamaton keresztül visznek végig, majd egy kalcium dús, de szűrt vizet használnak a hígításhoz.
Egy két érdekes tény a Grey Goose háza tájáról.
1. Minden palack Grey Goose visszakövetkező az első alapanyagtól (búzától) az utolsóig, ami a dugója.
2. Az összes lépést Franciaországban csinálják.
3. 11 generációs farmerek dolgoznak a kiváló minőség megőrzéséért
4. Igazából két alapanyag van, amit használnak (a téli búza és a kristálytiszta víz)
5. A luxus termék fogyasztók között leginkább preferált vodkáról beszélünk
KOKTÉL AJÁNLÁS
Kezdésnek egy sokak által igen kedvelt, abszolút egyszerű és közismert ital választottunk luxus kivitelben. Ez nem más, mint a buli helyek nagy kedvence a vodka szóda. Viszont, hogy ne csak egy sima, egyszerű kiadás legyen, elmondjuk, hogy lehetséges bolondítani egy kis grapefruit vagy narancslével és természetesen, aki a parfümösebb változatot szereti az akár egy kis lichi likőrt is tehet hozzá.
· 50ml Grey Goose vodka
· 150ml Szódavíz
A következő ital szintén nem bonyolult, viszont annál ínycsiklandóbb, egy izgalmas ötvözete a francia és az olasz italozási kultúrának.
· 40ml Grey Goose vodka
· 20ml Barack püré vagy likőr
· 5ml Grenadine szirup
· 50ml Prosecco
Az összetevőket a Prosecco kivételével összerázzuk, majd egy flute pohárba töltjük, amit előtte megtalpalunk preoseccoval. Ha megvan a rátöltés akkor feltöltjük a poharat proseccoval és már fogyaszthatjuk ezt a nemzetek között átívelő finomságot.
Az utolsó ajánlásunk egy könnyed ital, mely bár hűtve szervírozandó, hoz elő illatban olyan hatásokat, amik már a karácsonyt vetítik előre (alma, szegfűszeg, juharfaszirup).
· 40ml Gres Goose vodka
· 15ml Körte püré vagy szirup
· 120ml Almalé
· 10ml Cukorszirup
Az összetevőket shakerben összerázzuk, majd jégre töltjük és megszórjuk szegfűszeggel a koktél tetejét. Nagyon érdekes és izgalmas ízeket tudunk felfedezni ebben az italban is.