A Matsui lepárló egyike azoknak a Japán cégeknek, akik Skóciát és Japánt ötvözik a termékeikben. Ezt kétféleképpen is elérik. Van olyan termék, aminek az esetében a maláta az, ami Skóciából érkezik és Japánban kerül felhasználásra, ott történik meg a teljes folyamat.
A másik esetben nem a maláta, hanem már a maláta whisky érkezik egyenesen Skóciából és egy japán malátából készült whiskyvel lesz házasítva és így érik el a kívánt hatást. Mindkét esetben rendkívül izgalmas ízvilágokról beszélünk, hiszen a skót hagyományok vannak ötvözve a Japán precizitással és részletességgel. Esetünkben ez a második eset az, ami megvalósul.
Amit Japánról nagyon fontos még tudni, hogy elképesztően nagy figyelmet fordítanak a vízre, amit a hígításhoz használnak. Ennél a tételnél is a keverés hordóerősségen történik és utána adnak hozzá vizet, mellyel beállítják a végső 50%-os alkoholfokot. Ez a víz egyébként a Tottori prefektúra rendkívül híres vulkanikus hegyeiből ered, mely elképesztő tisztaságúra szűri a vizet.
Egy újabb ékes bizonyítékát látjuk annak, hogy bizony a Japán whiskyvel hosszútávon, igenis érdemes számolni, mert rendkívüli mélységet és izgalmakat tartogatnak nekünk mind illatban, mind pedig ízben.
Illat: Enyhén zöldes az első illat, de vajas sütemény és rendkívül aromás tölgy hozzá a mélyebb és összetettebb illatokat.
Ízvilág: Friss narancs, fekete tea, egy kis földes füstösség és barna cukor jellemzi. Sokrétű és hosszan kitartó ízek.
Lecsengés: A vaníliás édesség utat tör, de a háttérben ott van még a füst továbbra is.