A whisky kedvelők körében ki nem ismerné a „völgyet, ahol a malom van”. Na ez nem egy amolyan „hány éves a kapitány dolog, hanem a Lagavulin, mint kelta szó jelentése. A márka ikonikus, a 16 éves kiadása már-már alap tétel egy kóstoló során. Ugyanakkor ez a 10 éves tétel szintén nagy kedvence lesz a whisky rajongóknak.
A Lagavulin lepárló termékei után bizony olyan hatalmas a kereslet, hogy 3 műszakban, szó szerint éjjel nappal dolgoznak a hét minden napján. De lássuk be megéri a fáradozást. A Diageo tulajdonában lévő ikonikus lepárló, nem véletlenül az egyik, ha nem a leghíresebb az Islay szigetén találhatóak közül.
Bár fiatalabb a tétel, de mégis hozza az Islay szigetére oly jellemző stílusjegyeket. Kicsit édes, kicsit sós, (kicsi) erőteljesebben füstös, de így szép és így kerek.
Illat: Mint egy sós levegő, roppanó almával és füstös barnacukorral.
Ízvilág: Édes és sós egyszerre, ami pörkölt mandulával és intenzív füstösséggel terül szét a szájunkban.
Lecsengés: Krémes, borsos és hosszan-hosszan füstös.