1930-ban a Botran család hozta létre a márkát, amit manapság a Licorera lepárló készít a Quetzaltenango régióban, ami az élővilágáról és az ősi kultúrájáról is híres. Guetamala Csendes óceánhoz közelebb eső részéről, San Andrés térségéből származik a cukornád, amit használnak ennek a különleges rumnak az elkészítéséhez.
A lepárló és a tárolóházakként szolgáló barlangok is 2300m magasságban találhatóak, ahol a hőmérséklet folyamatosan 18 és 28 fok között található. Az érlelés fehér tölgyfahordókban történik, melynek köszönhetik a rumok a telt és egyedülálló ízvilágukat.
Illat: Letisztult, jellemzően kókusz és csokoládé, de a mazsola és a gyümölcsök is ott vannak a háttérben.
Ízvilág: Kellemesen édes, fűszeres csokoládés jegyek teszik a gyümölcsöket igazán egységessé.
Lecsengés: A lecsengése hosszan kitart és sokáig érezhető ízeket hagy a szájunkban.