1930-ban a Botran család hozta létre a márkát, amit manapság a Licorera lepárló készít a Quetzaltenango régióban, ami az élővilágáról és az ősi kultúrájáról is híres. Guetamala Csendes óceánhoz közelebb eső részéről, San Andrés térségéből származik a cukornád, amit használnak ennek a különleges rumnak az elkészítéséhez.
A lepárló és a tárolóházként szolgáló barlangok is 2300m magasságban találhatóak, ahol a hőmérséklet folyamatosan 18 és 28 fok között található. Az érlelés fehér tölgyfahordókban történik, melynek köszönhetik a rumok a telt és egyedülálló ízvilágukat.
Illat: A csokoládé, kávé és méz édeskés harmóniája keveredik a virágok játékosságával.
Ízvilág: Enyhe fás felütéssel indul, majd a csokoládé és kávé átveszi a hatalmat és teljes összhangot képez az illattal.
Lecsengés: Közepesen hosszú lecsengése, kellemesen melengető.