1930-ban a Botran család hozta létre a márkát, amit manapság a Licorera lepárló készít a Quetzaltenango régióban, ami az élővilágáról és az ősi kultúrájáról is híres. Guetamala Csendes óceánhoz közelebb eső részéről, San Andrés térségéből származik a cukornád, amit használnak ennek a különleges rumnak az elkészítéséhez.
A lepárló és a tárolóházakként szolgáló barlangok is 2300m magasságban találhatóak, ahol a hőmérséklet folyamatosan 18 és 28 fok között található. Az érlelés fehér tölgyfahordókban történik, melynek köszönhetik a rumok a telt és egyedülálló ízvilágukat.
Illat: Intenzív, de kellemes, érezhető rajta a fiatalság.
Ízvilág: Arányosan keverednek benne a csokoládés, vaníliás és fűszeres jegyek.
Lecsengés: Közepesen hosszú, de egy 10 éves rumnak tökéletesen megfelelő!