Tequila
A tequila egy ikonikus mexikói párlat, amelyet kizárólag a kék agávé növényből készítenek, főként Jalisco államban. A tequila készítési folyamata során az agávé szívét, a piñát, gőzölik és összetörik, hogy az édes levét kinyerjék, majd fermentálják és lepárolják. Az eredmény egy egyedi, jellegzetes ízű ital, amely világszerte népszerű. A tequilát több szempont szerint lehet kategóriákba sorolni. Érlelés szerint megkülönböztetünk silver vagy blanco (érleletlen vagy legfeljebb 2 hónapig érlelt, tiszta agávé ízzel, gold vagy reposado (2 hónaptól 1 évig érlelt, lágyabb és kiegyensúlyozottabb ízekkel), añejo (1-től 3 évig érlelt, gazdag és komplex ízprofil) és extra añejo (legalább 3 évig érlelt, mély és intenzív aromákkal) típusokat. A tequila ízvilága rendkívül változatos lehet, a friss agávé, citrusos, borsos jegyektől kezdve a tölgyfahordós érlelésből származó vaníliás, karamelles és fűszeres aromákig, köszönhetően az érlelésnek, mely alapján az añejo képviseli a legmagasabb minőséget. Igen elterjedtek a mixto-tequilák is, melyek nem teljes egészében, csak minimum 51%-ban tartalmaznak agavé párlatot.