Drink responsibly... but drink!
Blog

Ferrand - Egy 10 generációs cognac ház terméke

Ferrand - Egy 10 generációs cognac ház terméke

A Ferrand házat 10 generáció óta jegyzik a cognac történetének lapjain. Less be a kulisszák mögé és ismerd meg a siker receptjét, ahogy azt a Ferrand csinálja. A jó cognacok mellet persze.

Hol is van a Ferrand ház és mit kell róla tudni?

1630 óta jegyzik ezt a házat, vagyis nem ma kezdődött a történelme. Ahogy ennek a terméknek a neve is mutatja, 10 generáció óta öröklődött a családban a tudás, melynek utolsó közvetlen leszármazottja Mademoiselle Henriette volt. A ház egyébként Grande Champagne területen, tehát Cognac legjobbnak ítélt termőterületeiről származó szőlőket használ. Ezen a területen belül is az úgynevezett „arany háromszög” egyik részét részesíti előnyben, a Angeac-Champagne területet. Azért hívják így egyébként, mert magas a mészkő tartalom ezen a dombos vidéken, így a szőlőnek kiváló savakat ad, ezáltal nagyon magas minőségű lesz. Szintén fontos megjegyezni, hogy a gazosodás ellen ők nem mesterségesen, hanem teljesen természetes úton, Shropshire juhokkal védekeznek. Ők szépen lelegelik a felesleges dolgokat, a szőlőt pedig nem „bántják”. Környezetkímélő és gazdaságos. A lepárlást kisméretű, úgynevezett Charentaise üstben végzik, melynek van egy előmelegítő tartálya, ezzel megadva a lepárlás különlegességét.

Kisméretű tölgyfahordóban érlelnek, összesen hét különböző adottságú pincében, melynek lényege hogy a szárazabbak vagy épp nedvesebb környezetben különböző mértékű az elpárolgás, valamint a hordók belső égetése is eltér, ezzel adva eltérő ízeket a cognac-nak.

Hogy kapcsolódik a Plantation rumokhoz és Citadelle ginekhez?

A márkák szoros összefüggésben vannak egymással, hiszen mindegyik valamilyen szinten kapcsolódik az eredeti Cognac házhoz. Értjük ezalatt, hogy a ginnek is van egy hordó érlelt változata, amelyiket ferrand cognac hordóban érlelnek és a Plantation rumok is arról híresek, hogy úgynevezett dupla érlelést kapnak, vagyis egyet a Terroir-on ahol a rum készült, majd áttöltve Cognac hordóba, itt a házban érlelődik tovább különböző ideig. Ez egy nagyon fontos lépés, hiszen ezzel teljesen eltérnek az összes többi rum készítőtől és igazán különleges párlatokat készítenek, köszönhetően ismételten csak a Cognac háznak.

Amit a Cognac régióról tudni érdemes

A terület Franciaország délebbi részén található, egyes területei az Atlanti óceánt is nyaldossák, de a legjobb területek inkább a szárazföld beljebb eső részeiben találhatóak. Összesen hat régióra bontják a területet, melyek között van minőségi eltérés is, valamint a termőtalaj is több esetben változik. A területek a következőek: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois, Bois Ordinaires. A legjobb területek egyértelműen Grande Champagne-ban vannak, ahonnan a Ferrand házhoz is érkeznek a szőlők. A szőlőfajták közül az Ugni Blanc az uralkodó, alacsonyabb alkoholt és magasabb savakat ad, ezért tökéletes a Cognac alapjának. Emellett található még itt Colombard, Folle Blanche, mint kiemelt fajták. Az alap besorolások szerint érlelhetnek itt VS (Very Special), VSOP (Very Superior Old Pale), XO (Extra Old) besorolású italokat. Sorrendben ezeknél a legfiatalabb párlatnak 2, 4 és 10 évesnek kell lennie, de általában ennél magasabb az életkor.

A Ferrand 10th Generation, avagy a tiszteletteljes lázadó

Ahogy már említettük az utolsó közvetlen leszármazott Mademoiselle Henriette volt. Az Ő személyisége ihlette ezt a terméket, előtte és az elődök kemény munkája előtt tiszteleg a 10th Generation. Egy nagyon rangos elismerést kapott egyébként a párlat, mert az IWSC-n megkapta a Spirits Artwork and Bottle Design kategóriában megkapta a Gold Outstanding elismerést. A 10th Generation Grande Champagne területről származik és kizárólag Ugni Blanc szőlőből, francia tölgyfahordóban érlelik. A 20%-át egyébként Sauternes desszertboros hordóban érlelték és ennek köszönhetően egy lázadó, különleges, friss és gazdag cognacot kapunk.

Illata igazán gyümölcsös torta elsőre, majd mazsola, sárgabarack, kókusz is érezhető, a szerecsendió és a gyömbér mellett. Az íze a kerek, kissé tölgyes és enyhén borsos. Lecsengésében körte és mézes jegyek fellelhetőek.

Milyen koktélba használhatjuk fel a Ferrand 10th Generation cognacot?

Két koktélt hoztunk nektek, mind a kettő klasszikus a maga nemében. Az egyik nem alapvetően cognac-ra épül, viszont nagyon jól áll neki a 10th Generation, míg a másik egy ikonikus cognac alapú ital. Kezdjük az elsővel, ami ebben az esetben az Old Fashioned:

Tegyük a cukorszirupot, a bittert és 20ml cognac-ot egy keverőpohárba, tegyünk rá jeget és kezdjük el kevergetni. Ahogy kicsit olvadt a jég, töltsünk rá újabb 20ml-t és tegyünk rá friss jeget ha kell, kis idő elteltével töltsük rá az utolsó 20ml-t és egy rövid keverés után, töltsük jégre egy Old Fashioned pohárba és egy narancs peel-el szervírozzuk.

A másik koktél egy hagyományos cognac alapú ital, amely a Sidecar névre hallgat. A hozzávalók pedig a következőek:

Az összetevőket egy shaker segítségével rázzuk össze és máris tölthetjük a coupe pohárba és fogyaszthatjuk egészséggel.