Izgalmas Naga rumok Indonéziából

Ismerd meg az indonáziai Naga rumok széles választékát, az ázsiai alkoholkészítés hagyományait és a rejtélyes Nága történetét.
Honnan érkeznek a rumok és mi is a Naga, ami a nevet adja?
A Naga rumok igazi összekötő kapocsként működnek, hiszen bemutatják a cukornádtermesztés és a lepárlás ázsiai hagyományait. A terület a Bengáli öböltől a Jáva tengerig és az Csendes Óceántól az Indiai óceánig húzódik.
A Nága egy hindu vagy buddhista mitológiában előforduló lény, ami képes átalakulni és félig ember, félig kígyó vagy teljesen egyik vagy másik alakban megjelenni. Így tudnak eljönni a földre a saját világukból, mivel emberfelettinek tartják őket. A Nágák egyébként nagyon sok szerepben feltűnnek, hiszen lehetnek védelmezők, teremtők, táplálók, ugyanakkor félnek is tőlük.
A rumokon látható kígyók tehát erre utalnak, hogy az Ő isteni mivoltukat kívánták megjeleníteni az üvegeken és a dobozon is.
De vajon, hogy kerül a cukornád Ázsiába?
Mindenki úgy gondolja, hogy a cukornád az teljes mértékben a Karib térséghez köthető és az ottani rumoknak az alapja. Ez viszont egy tévhit, mivel mielőtt a Karib térségben egyáltalán megjelent volna a cukornád, mielőtt egyáltalán az alkohol szót használták volna, az emberek Arrack-ot ittak az Ázsiai térségben. A 15.század végén érték el a portugál és holland felfedezők és kereskedők Jáva szigetét. Ott egy olyan dologra bukkantak, amit addig nem ismertek, hiszen a kínaiak már akkor tudták erjeszteni a melaszt és utána le is párolták, vagyis létrehozták a Batavia Arrack – Indonesia Rum terméket.
Batavia egyébként Indonézia fővárosának, Jakartának a neve volt. Az elkészítési eljárás során az erjesztés alatt lévő melaszhoz vörös rizst adnak és az így készülő „melaszbort” 65%-ra párolják le és terrakotta vázákban tárolják. Az így keletkezett ital neve magyarra fordítva tehát nem más, mint „Jakarta erős likőrje”. 1641-ben kezdték el egyébként hordókba áttenni (leaguer – 150 gallon), mert teafákból készítették és lényegesen könnyebb volt őket szállítani, mint a nagyon nehéz kőedényvázákat.
Milyen rumok alkotják a portfóliót?
5 különböző terméket fogunk nektek bemutatni és ezekből az egyik esetében van egy nagyon sexy díszdobozos kiadás is.
1. Naga Java Reserve Rum Díszdobozban 0,7l 40%
Ezt a kiadást, ami egy Batavia Arrack, Jáva szigetén, hagyományos kínai lepárlóban készítik. Hasonlóan a Sake-hez és a kínai Baijuhoz hasonlóan malátázott jávai vörösrizsből erjesztik a hagyományos élesztők helyett. Az érlelés is igen érdekes, hiszen két féle hordót is használnak: először három évig teafahordóban, majd négy évig ex-bourbon hordóban. Egy nagyon lágy, alapvetően édes rumról beszélünk.
Illat: kandírozott gyümölcsök, flambírozott banán és karamell
Ízvilág: egyértelműen visszaköszönnek az illatban tapasztalt édes jegyek, de a teafának köszönhetően egy fűszeres lecsengést is kapunk
2. Naga Pearl of Jakarta Triple Cask Small Batch Rum Díszdobozban 0,7l 42,7%
Egy igazi gyöngyszemről beszélünk, mivel 3 különböző hordóban érlelődött. Először három évet teafahordóban, ettől kap egy fűszeres utóízt, majd négy évet amerikai tölgyfahordóban, ettől a vaníliás és pörkölt jegyek jönnek előtérben, majd egy évet cseresznyefahordóban kerül amitől mézes és édeskés cseresznyés íze lesz. Egy igazi ízbomba, melynek minden cseppje izgalmakat rejt.
3. Naga Anggur Edition Red Wine Cask Finish Rum Díszdobozban 0,7l 40%
Az Anggur az indonéz nyelvben szőlőt jelent, így nem is lehetne más ennek a kiadásnak a különlegessége, mint a vörösboros hordó. Egy tökéletes egyensúly amit a Batavia Arrack és a Saint-Emilion bor alkot. A rum és a bor egyszerre jelentkezik a szájban, majd a terroirra jelemző piros és fekete bogyós gyümölcsök és a fűszerek lecsengése adja meg a teljes kört.
4. Naga Siam Edition 10 éves Rum Díszdobozban 0,7l 40%
Ezt a melasz alapú rumot az ősi Sziam királyságban készítik. A melaszt 36 órán át erjesztik, majd oszlopos lepárlóban történik a lepárlás. Tíz évet tölt amerikai tölgyfahordóban csak 45 km-re a Thai öböltől. Az egy fontos mozzanat, hogy az angyalok jussa miatti elpárolgást mindig ugyanabból az évből származó hordóval feltöltik, szóval a hordók szinte mindig tele vannak. Illatában enyhe tőzegesség és Pazar fűszeres aromák keverednek. Nagyon bársonyos a korty, igazi nagyágyú.