Don Papa rum - Az ember és a legenda
A Don Papa népszerűségét édeskés, ugyanakkor kicsit földes ízvilágának köszönheti. Igazán magával ragadó ital, amely önmagában, vagy koktélban fogyasztva is kitűnő választás.
Az ember és a legenda
A Don Papa emléket állít egy úriembernek, akit Papa Iso-nak hívtak. Ő egy igazi vezető volt Negros szigetéről. Ez a sziget a Fülöp szigetek egyik része a sok közül. Az 1890-es éveket írjuk, amikor is a segítségével elűzik a Spanyol hódítókat a szigetről ezzel felszabadítva Sugarlandia területét. Bár Don Papa nem egy ember, inkább a megtestesülése ennek a harcos szellemnek, ami átjárja Sugarlandia területét és a rumot melyet itt készítenek.
Sugarlandia szelleme
Sugarlandia a Don Papa rum hazája. Nem csak természeti értelemben, hanem spirituális értelemben is. Egy olyan helyről beszélünk, amin nem fog az idő, mind a mai napig a természet az úr. Friss, burjánzó és nagyon termékeny területet kell elképzelni, ahol a cukornád igazán otthon érzi magát. A Negros területén található öreg cukornád malmok aprítják és darálják a cukornádat, melynek következtében jön létre az igazán különleges, csak a területre jellemző, helyi „fekete arany”, vagyis a melasz. Ez az alapja ennek a rendkívül gazdag, édes és aromás rumnak.
Hogyan készül ez a legendás rum?
A Don Papa egy olyan ország (Fülöp szigetek) terméke, mely a kezdetek óta nagy becsben tartja a nemes cukornádat. Ahhoz, hogy ez a nemes párlat elkészülhessen a cukornádat minden évben októbertől májusig kézzel aratják a helyiek, mielőtt feltennék őket a teherautókra.
Ezek viszik el a malmokba melyek 1920 óta működnek és azóta darálják, aprítják a cukornádat, így elkészítve a „fekete aranyat”. Ebből fog elkészülni az egy testesebb, kicsit édesebb és gyümölcsösebb rum. A melaszt ezután fermentálják a Bago lepárlóban, majd toronylepárló segítségével megtörténik a lepárlás.
Mielőtt ex-bourbon hordóba fejtenék az érleléshez, friss forrásvíz segítségével 65%-ra csökkentik az alkohol tartalmát. Ezeket a válogatott amerikai tölgyfa hordókat enyhén pörkölik, hogy kiemeljék a gyümölcsös és vaníliás jegyeket és természetes úton sötétebb rumot kapjanak.
Az érlelés a Kanlaon hegy lábánál történik, ahol a nagyon meleg és párás klíma miatt egy gyorsabb érlelés megy végbe. Érdemes megemlíteni, hogy nem kevesebb, mint 8% az angyalok jussa, ami ugye az elpárolgás mértékét jelenti. Ez Skóciához képest igen magas (ott 1-2%), ugyanakkor Tajvanhoz képest alacsony (ott 15%).
Hét hosszú év után, gondosan kiválogatják a hordókat, keverik a Master Blender irányításával és „már” készen is áll a Don Papa rum boldoggá tenni a világot.
A Don Papa, mint termék
Ez a rum a zászlóshajója a brandnek. Hét éves érlelés után halvány sárga színben tündököl a rum, mely nagyon könnyed és gyümölcsös illatokkal kecsegtet és igazán krémes, enyhén édes ízvilággal kápráztatja el a fogyasztót. Hosszú és megával ragadó lecsengése újabb kortyért kiállt.
Koktél ajánlás
Sunset by the Bay
- 45ml Don Papa
- 100ml Narancslé
- 30ml Ananászlé
- 10ml Grenadine
Az összetevőket (a grenadine) kivételével egy long drinkes pohárba töltjük jégre, majd óvatosan rácsorgatjuk a grenadinet a tetejére és már gyönyörködhetünk is a naplementében a poharunkban.
Don Collins
- 45ml Don Papa
- 15ml Friss citromlé
- 10ml Cukorszirup
- Szódavíz feltöltés
Egy shaker segítségével rázzuk össze az első 3 összetevőt, majd jégre töltsük egy long drinkes pohárba. Szódával töltsük fel a poharat és élvezzük a frissítő nyári collins koktélt.
Aperitivo by the Don
- 30ml Don Papa
- 30ml Campari
- 90ml Szóda feltöltés
Egy Old Fashioned pohárba tegyük az alapanyagokat, majd óvatosan keverjük meg. Egy nagyon könnyed, kicsit kesernyés ízvilágú italt ismerhetünk meg.