Pisco Sour - Peru vagy Chile? Mindegy kié, tökéletes
A Pisco Sour Dél-Amerika szívéből származik, ahol évek óta kellemes lármát okoz a koktélszcénában. Mi áll a hype mögött, és miért képes ez a koktél bármilyen összejövetelt rögtönzött fiestává változtatni? Merüljünk el a Pisco Sour habos, pikáns világában, és derítsük ki.
Kép forrása: cocktailcards
A Pisco Sour és alapja, a pisco ital eredettörténete olyan, mint a telenovellák - tele drámával, rivalizálással és egy csipetnyi rejtélyességgel. A piscoval kapcsolatban két ország, Peru és Chile neve juthat eszünkbe, nem véletlenül – mindkét ország erősen és sziklaszilárdan a magáénak vallja a piscot, nem kevésbé a belőle készült koktélt.
A peruiak büszkén állítják, hogy az italt az 1920-as évek elején egy amerikai csapos, Victor Vaughen Morris találta fel Limában. Bár Morris valószínűleg csak a honvágyát próbálta gyógyítani egy jó öreg koktélkísérlettel, de voilá, megszületett a Pisco Sour. Eközben a chileieknek is megvan a saját verziójuk a történetről, amelynek gyökerei a 16. századig nyúlnak vissza. Mi most úgy döntöttünk, hogy nem döntünk - csupán együtt élvezzük a Pisco Sour utánozhatatlan ízeit.
Pisco Sour – kalandozás a koktélok világában
A Pisco Sour egyszerű, mégis kifinomult keveréke a pisco, a friss lime lé, a cukorszirup, a tojásfehérje és egy csipetnyi Angostura keserűnek. A pisco, a show sztárja, egy szőlőből készült szeszesital. A lime lé pikantériát ad hozzá, a szirup pedig megédesíti koktélunkat, mert valljuk be, kinek ne lenne szüksége egy kis édességre az életében? A tojásfehérje az a titkos összetevő, amely a Pisco Sour jellegzetes habos állagát adja.
Hogyan készítsd el saját magad
Összetevők
- 60 ml pisco
- 22,5 ml cukorszirup
- 22,5 ml lime lé
- 1 tojásfehérje
- pár csepp Angostura keserű
Elkészítés
A Pisco Sour elkészítése olyan, mintha táncot járnánk a shakerrel. Jég vagy nem jég? Megoszlanak a vélemények a száraz shake helyéről az elkészítés során. Mi most egy olyan receptet hoztunk el, amiben az összetevőket egy shaker segítségével először jég nélkül, úgynevezett száraz shake segítségével rázzuk össze, majd a hozzáadott jéggel ismét shakeljük és egy sour pohárba finomszűrővel átszűrjük, hogy szép habot kapjunk. Hozzáadunk néhány csepp Angostura keserűt díszítéséként, és voilá! Egészségünkre!
Tipp: Aki nem vágyik a tojásfehérjére, elkészítheti nélküle is, más textúrát kapunk, de hasonlóan fantasztikus italt!
Több, mint koktél
A Pisco Sour nem csupán egy koktél, hanem egy kulturális ikon. Peruban február első szombatján ünneplik a Pisco Sour napot - ennyire komolyan veszik szeretett italukat, ami a büszkeség szimbóluma és persze nem kevésbé ürügy arra, hogy összejöjjünk és élvezzük az életet.
Ha tehát legközelebb fel szeretnéd dobni a napod vagy kipróbálnál valami újat, ne feledkezz meg a Pisco Sourról. A Pisco Sour több, mint egy ital; történet egy pohárban, a történelem, a kultúra és egy kis rivalizálás keveréke. Akár a perui, akár a chilei csapat tagja vagy, egy dolog biztos: a Pisco Sour neked is a kedvenced lesz.