Liskar - egy Master of Wine borai
Itt az idő megtudni milyen az, ha egy Master of Wine készít bort! Ismerd meg a szaktekintély, Frank Smulders Navarrából származó, Garnacha szőlőből készülő borat.
Frank Smulders, a szaktekintély
Frank Smulder egyike annak az 507 Master of Wine-nak, akik 1953 óta sikeresen megmérettették tudásukat a világ egyik legnehezebb boros vizsgáján és így megszerezték a Master of Wine (MW) címet. Ez a borágazat legmagasabb szintű szakmai titulusa és amelyet kis hazánkból még senki nem ért el. A holland származású Smulders 1985 óta tevékenykedik a boriparban, ahol az évek során számos különböző szerepet töltött be. 2001-ig különböző holland borimportőrökkel dolgozott együtt értékesítési, marketing és menedzsment pozíciókban, majd 2001-től önálló vállalkozásba kezdett oktatási, menedzseri és tanácsadói területeken. Jelenleg 15 európai országban tart előadásokat, elsősorban a WSET 3 és WSET 4 (Diploma Course) szinteken, valamint a Weinakademie Österreich német nyelvű Weinakademiker Programjában. Szakértői tevékenységét számos spanyol borászat mellett is kibontakoztatta.
1992-ben szerezte meg a Master of Wine titulust, így ő lett a második európai, aki ezt a címet elnyerte. Smulders 2009-ben készítette el első Liskar nevű borát a garnacha szőlőfajtából. Saját terület híján a szőlőt különböző termelőktől vásárolja, a borokat pedig a helyi, már visszavonult szaktekintély, Ferdinand Mayr készíti számára Navarrában. Senkinek sem ad csodálkozásra okot, hogy Smulders - a lehető legjobb minőséget szem előtt tartva - saját maga határozza meg a borok stílusát és filozófiáját - elutasítva a dugós zárást, helyette a csavarzárat preferálva, csak hogy egy példát említsünk.
A Liskar borok karakterjegyei
A Liskar borokat a Navarra régió öreg Garnacha szőlőültetvényei adják. A következőkben bemutatjuk ezeknek a kivételes boroknak a legfontosabb jellemzőit.
Liskar Rosado Garnacha 2022: közepesen intenzív lazacszínű érlelt rozé, amelynek különlegessége a nagy test, magas savtartalom, a grapefruit és narancs aromák sora és a frissesség. Kevés rozébor hálálja meg az érlelést, de ez a bor mindenképp.
Liskar Gatxa Tinto 2022: a gatxa név a garnacha fajtára utal és a palackban a pince birtokborát találjuk. Kiemelkedően gyümölcsös bor, amelyben az eper és a cseresznye dominál. Fiatalos bor, amelyet akár nyáron behűtve is élvezettel lehet fogyasztani.
Liskar Txiki 2021: baszk nyelven a txiki a kicsit jelenti, amely a bor rövid érlelésére utal és a könnyedségére. Jóivású fűszeres és feketegyümölcsökben gazdag vörösbor, amellyel könnyen meg lehet szerettetni a fogyasztókkal a száraz vörösborokat.
Liskar Tinto Garnacha 2019: Frank Smulders első bora 2019-ből, amely 3 különböző dűlőből származó szőlők házasítása. Mindegyik terület szőlői 1900 és 1930 között lettek telepítve, így ez egy igazán öregtőkésnek számító bor.
Liskar Ugasti 2020: a bor neve, a terület, ahonnan készül a bor, amely csak és kizárólag egy 0,4 hektáros területről szüretelt szőlőből készül, amely szőlőt 1900-ban telepítették. Az Ugasti kortyban hosszú, friss gyümölcsökben, zöldfűszerekben és elegáns hordófűszerekben dúskáló vörösbor, amely igazi zászlóshajója a pincészetnek.
Frank Smulders és a Liskar borok egyedülálló élményt kínálnak minden borkedvelő számára - az évek során felhalmozott tudás és szakértelem tükröződik minden palackban, ezért bátran ajánljuk őket!