A Szeleshát Szőlőbirtok története 1998-ban kezdődött, amikor a Szekretár család elindította a borászatot a Szekszárdi borvidék északkeleti részén, a tolnai határhoz közel fekvő Szeleshát-dűlőn. A név nem véletlen: a területet jellemző, folyamatos légmozgás ("szél") kiváló mikroklímát biztosít a borkészítéshez. A borászat filozófiája kezdettől fogva a terroir hű megjelenítése volt – vagyis az a törekvés, hogy a bor tükrözze a talaj, a klíma és a fajta közös hatását, mesterséges beavatkozás nélkül.
A birtok mára mintegy 58 hektár szőlőterülettel rendelkezik, és kizárólag saját szőlőt dolgoz fel. A termelés fókuszában a vörös fajták állnak, különösen a Kékfrankos, a Cabernet Franc, valamint a Merlot, amely különösen jól érzi magát a Szeleshát melegebb, agyagos-meszes talajain.
A Szeleshát Merlot önálló tételként jelenik meg a borászat portfóliójában, és célja, hogy bemutassa a fajta elegáns, mégis koncentrált oldalát – túlzó lekvárosság vagy túlérlelt jegyek nélkül. A szüret szeptember végén zajlik, kizárólag kézzel, dűlőszelektált módon. A fürtöket kíméletesen bogyózzák, majd hűtött körülmények között erjesztik, rozsdamentes tartályban, hogy megőrizzék a gyümölcs aromáit. Az erjesztést követően a bor 12–14 hónapig érlelődik főként másodtöltésű magyar tölgyfahordókban, ami visszafogott, de jelenlévő hordóhatást eredményez – csokoládés, pirított jegyekkel, de nem nyomja el a fajtajelleget.
A bor karaktere kiegyensúlyozott: érett fekete gyümölcsök, némi szilvalekvár, és háttérben a hordóból érkező fűszeresség – vanília, szegfűszeg, egy csipetnyi dohány. A Szeleshát Merlot közepesen testes, selymes tanninokkal és jól vezetett savgerinccel rendelkezik, amely élővé és hosszú életűvé teszi a bort. Ez nem egy testes, amerikai stílusú Merlot, hanem inkább egy letisztult, európai szemléletű tétel, amely a fajta elegáns és megbízható oldalát mutatja.
A borászat vezetője, Krajcsovszki László, valamint birtokigazgatója, Rosta Krisztina a kezdetektől arra törekednek, hogy fenntartható módon, minimális beavatkozással készítsenek borokat. A Szeleshát Merlot tehát nemcsak egy szép fajtabemutató, de a borászat természetközeli szemléletének is egyik legjobb példája.
Ez a tétel kiváló választás lehet közepes érleltségű marhahúsokhoz, erdei gombás ételekhez, vagy akár egy lassan sült kacsacombhoz. Palackban további 5-7 évig is szép fejlődésre képes – ha valaki tud várni rá.