Zacapa város századik évfordulójának tiszteletére 1976-ban készült először Zacapa rum. Zacapa városa Guatemala-tól mintegy 112 km-re található. Az azték név jelentése „a fű folyóján”.
A „karmester” a Zacapa rumok páratlan ízvilága mögött Lorena Vásquez, egyike a kevés női lepárlómestereknek. Lorena több, mint 35 éve jeles képviselője a női nemnek egy férfiak által uralt szakmában. Nem véletlen, hogy a spanyol PEOPLE magazin 2015-ben helyet adott neki a legbefolyásosabb spanyol nők listáján.
A Zacapa lepárlóban, ellentétben sok rum készítő céggel, akik melaszt használnak, a friss cukornád első préseléssel nyert levét használják fel, mely édesebbé és simává teszi az italt. A fermentáció során egy különleges élesztő törzset használnak, mely kihozza a fantasztikus aromákat és ízjegyeket.
Ez a Solera eljárással készült keverék 6-25 éves párlatokat tartalmaz. Korábban francia konyakot tartalmazó hordókat használnak a Ron Zacapa Royal érleléséhez, melynek különleges, csak erre az italra jellemző ízvilágát köszönheti.
Illat: Az égetett tölgy, égetett karamell, pirított dió, marcipán és narancshéj adja az alap aromákat. Minden szippantással más és más jegyeket figyelhetünk meg, mely játékossá teszi a rum megismerését.
Ízvilág: Összetett és kiegyensúlyozott ízek jellemzik, egyensúlyban vannak az édes és fűszeres ízjegyek. kiemelkedik az öreg konyakos hordó tölgyes íze az aszalt gyümölcsös-vaníliás-szegfűszeges ízjegyek közül.
Lecsengés: Hosszú, sima és édes.