Drink responsibly... but drink!
Blog

Agárdi pálinkák és párlatok a Velencei tó partjáról

Agárdi pálinkák és párlatok a Velencei tó partjáról

A fővárostól alig 50km-re, a festői szépségű Velencei tó partján található Agárd városa, ami lényegében a tó központja és nem mellesleg az Agárdi pálinkáknak is a szülőhazája. 

Hol készülnek ezek az ízletes pálinkák?

 

A fővárostól alig 50km-re, a festői szépségű Velencei tó partján található Agárd városa, ami lényegében a tó központja és nem mellesleg ezeknek a pálinkáknak is a szülőhazája. A város szélén található egy tanya, amit gyümölcsösök vesznek körbe többek között cigánymeggy, kajszibarack, hamvas szilva és zamatos cseresznye. Az év folyamán a virágok, a gyümölcsök illata száll a levegőben ha erre jár az ember és tudja, hogy ez bizony a Sreiner tanya, ahol több mint 20 éve készülnek a legminőségibb pálinkák.

 

Mi az Agárdi pálinka kivételes ízének a titka?

 

Sok szó eszünkbe juthat erről kérdésről, talán a harmónia, a tapasztalat és az odafigyelés hármasa jól összefoglalja. De miről is van szó? Hitvallásuk szerint a környezettel harmóniában kell élni, mivel a Velencei tó környéke valódi édenkert a gyümölcstermesztés szempontjából, így a legkiválóbb termést lehet szüretelni, ugyanakkor sose szabad visszaélni a természet bőkezűségével. Tapasztalat, hiszen ahogy már esett róla korábban szó, több mint 20 éve termesztik, válogatják és készítik a pálinkákat a legnagyobb gondoskodás mellett. Végül és nem utolsó sorban az odafigyelés, hiszen a tökéletes minőség bizony mennyiségi korlátokat szab, így mindegyik pálinka limitált mennyiségben, sorszámozott palackokban kerülnek a polcokra annak érdekében, a vásárlók tényleg a legmagasabb minőségben tudják élvezni az ízeket

 

Milyen egyéb termékeket készít még az Agárdi cég?

 

A portfóliójukat szélesítendő úgy döntöttek, hogy belevágnak különböző egyéb párlatok készítésébe is. Így hát készítenek likőröket, párlatot, gineket és whisky-t is. A következőkben ezeket fogjuk bemutatni röviden, utána a pálinkákat is.

  • Agárdi Csokoládé Likőr

Az Agárdi kajszibarack pálinka és a híres Harrer csokoládé házasítása. Egy olyan egyveleg, ami mindenkinek a kedvence lehet, a csokoládé és a pálinka szerelmeseit egyaránt lenyűgözi.

Egy olyan kombináció, amelynek az organikus és fenntartható termesztésből származó 10 kiválasztott fűszernövény adja meg az alaphangját. Annak érdekében, hogy a lehető legmagasabb minőséget megtartsák, nem szűrik a készítés folyamán a gint, így illatban és ízben is friss citrusos, kellemesen borókás, enyhén rózsás.

A színváltozás nagy mester ez a gin. A pillangóborsó virágnak köszönhetően az alapból kék színű gin, tonikkal és citrussal keverve lila színre változik. Maga a gin egyébként egy Sloe típusú, mely visszafogott borókás tónusok mellett citrusossággal nyeri el a fogyasztók tetszését.

Egy igazán egyedi fűszeres párlat, mely a tokaji aszús hordós érlelésnek köszönhetően könnyed gyümölcsös, vaníliás és harmonikusan karamellás, ugyanakkor fűszeres és rendkívül komplex.

 

Milyen pálinkákra számíthatunk a portfólióban?

 

Édeskés ízhatás, nagyon mély, komplex étcsokoládés jegyekkel, finom marcipánossággal. Egy egészen más szintre helyezi ezt a pálinkát, olyan vastag, sokrétű az íz és illatvilága. Egy kávé, egy desszert tökéletes kísérője tud lenni.

Dél-Balatoni régióból érkező az Irsai Olivért használnak, melynek meghatározó fajtajegyei elegáns és rendkívül illatos pálinkát eredményeznek. Kifejezetten a szőlőszemet használják, hogy a valódi szőlőízeket mutassák meg.

A barack egy nagyon alap íz, ha az ember pálinkára gondol. A palack bontása után azonnal érezzük az érett, zamatos, gyümölcsös jegyeket. Illatában intenzív lekváros és ízében is szépen hozza ezeknek az illatoknak a lenyomatait.

Besztercei szilvából, hosszú válogatás után lágy, üde, virágos jegyekkel rendelkező párlat készül. Légies szilva karakter, marcipános gyümölcsös illatok. Igazán felemelő élmény, mely a magyar gasztronómia egyik legismertebb íze.

Többségében vilmoskörtéket tartalmazó pálinka, mely illatában és ízében is a nyarat idézi. Kellemes fűszeresség, hosszú lecsengés és lédús, friss gyümölcsös kortyot ismerhetünk meg minden egyes cseppjével.

 

Hogyan fogyasszunk pálinkát?

 

A következőkben pár fontos pontot szeretnénk bemutatni nektek annak érdekében, hogy megfelelően tudjátok kóstolni ezeket a pálinkákat:

  1. A pálinkát szobahőmérsékleten 16-18 fokon érdemes kóstolni. Amennyiben lehűtjük, pont azokat az élvezeti értéket veszítik el, ami kidomborítja az illatokat és az ízeket. Sokszor jelenik meg ilyenkor az alkoholos ízvilág, mely rendkívül nem kellemes.
  2. Érdemes tulipán formájú pohárban kóstolni, melynek az alsó része öblös és a teteje felé szűkül. Ez segíti az illatokat az orr irányába, így jobban koncentrálódnak.
  3. A pálinkát a pohárba egy kicsit mozgathatjuk annak érdekében, hogy még intenzívebbek legyenek az illatok.
  4. A pálinkát lassan érdemes fogyasztani, ízlelgetni, kóstolgatni.
  5. Szárazpróba. A lényege, hogy a pálinka minőségét tudjuk vele tesztelni. 4-5 perccel az elfogyasztása után az alkohol elpárolog és már csak a tökéletes gyümölcsösségnek szabad maradnia a pohárban illatban.

Egészségünkre!