Drink responsibly... but drink!
Blog

Egy csodás skót gin Islay szigetéről

Egy csodás skót gin Islay szigetéről

The Botanist gin 31 gyógynövényt tartalmaz, amelyekből 22 Islay szigetén őshonos, melyekből a teljesség igénye nélkül a legkülönlegesebbeket, vagy a legkevésbé ismerteket emeltük ki nektek: almamenta, lápi mirtusz levele, kúszó bogáncs virágok, tormavirágok.

Bár leginkább a whisky-ről híres a Bruichladdich lepárló, nem szabad félvállról vennünk ezt a gint. A The Botanist gin 31 gyógynövényt tartalmaz, amelyekből 22 Islay szigetén őshonos, melyekből a teljesség igénye nélkül a legkülönlegesebbeket, vagy a legkevésbé ismerteket emeltük ki nektek: almamenta, lápi mirtusz levele, kúszó bogáncs virágok, tormavirágok, szalmavirágok, réti legyezőfű, borsmenta levelek, csészekóró, gilisztaűző varádics.

A gint 17 órán keresztül dolgozzák fel az „Ugly Betty” nevű üstben, ami azért érdekes, mert a gineket általában 8-10 óráig készítik. Úgy gondolnánk, hogy a nagyon sok alkotóelem miatt egy túlságosan fűszeres gint kapunk, nem így van. Illatra a borókabogyó és a zamatos narancs tökéletes összhangja, míg ízre a menta és a növények édessége fogad. Lecsengésében a vanília garantálja a selymességet.

 

A Bruichladdich és a The Botanist rövid története

 

1881-ben a Harvey testvérek megalapították az akkoriban forradalminak számító Bruichladdich lepárlót, viszont a rossz cégvezetésnek köszönhetően 1994-ben bezárták az üzemet. Szerencsére 2001-ben Simon Couglin, a Bruichladdich igazgatója látta az üzemben a lehetőséget és már 2001-ben elkezdték a whisky készítést. 2005-ben az üzemhez került egy 11,600 literes Lomond still, amelyben 5 évig kísérleteztek, majd 2010-ben megalkották az első The Botanist gint. 2012-ben felvásárolta a céget a Rémy Cointreau, akiknek köszönhetően a gint az előkelő, negyedik helyen tartják számon a szuper prémium ginek között.

A ginkészítés elindításával párhuzamosan a Bruichladdich elkészítette az első erősen tőzeges whiskyt – Port Charlotte – és a elképesztően füstös Octomore-t, amit mind a mai napig a világ legfüstösebb whiskyjeként is számon tartanak. A termelés máig teljesen hagyományőrző, mivel még az 1881-es eszközöket használják, amikkel a fermentáció hosszabb és a lassú lepárlásnak köszönhetően a whisky még gazdagabb ízvilágot kap. A Bruicladdich törekszik a helyi, Islay árpákat használni és helyben érlelik a whiskyket is. A 2012-es felvásárlás felbolygatta a tradicionális lepárlóüzem életét, de az egész vezetőséget Jim McEwan képezte ki, így biztosak lehetünk abban, hogy a legjobb minőségre törekednek.

Jelenleg az üzem négy fő whisky irányzatot követ. Az első a Bruichladdich, ami enyhén tőzeges. A Lochindall egy erősen tőzeges, füstös whisky. A Port Charlotte-t a nagyon gazdag és rusztikus karaktere teszi egyedülállóvá, amíg az Octomore a legtőzegesebb whisky egész Islay szigetén. Érdemes mindegyik fajtát megkóstolni, mert egyedi élményt nyújtanak.

 

Hogyan fogyaszd a The Botanist Gint?

 

Grapefruit szelettel és egy szál kakukkfűvel még jobban előtérbe tudod hozni a különleges fűszereket.

-        50 ml The Botanist Gin

-        100-150 ml London Essence Indian Tonic

-        Grapefruit cikk

-        Kakukkfű

Összeségében a The Botanist Gint legalább egyszer megéri megkóstolni, mivel a 33 különböző növény nyújtotta komplexitás és az egyedi lepárlási folyamat egy nagyszerű gint eredményezett.