Drink responsibly... but drink!
Blog

Tullamore Dew Irish Whiskey Története

Tullamore Dew Irish Whiskey Története

Honnan származik a Tullamore DEW és mi a története?

 

Alapításának évét a palackon is erőteljesen feltüntetett 1829-es dátum jelzi. Nagyon büszkék is erre, mivel a történet egy család életét mutatja be, aki elkötelezett volt a whiskey és ezáltal az álmuk iránt. Tullamore, ahogy a beharangozóban is írtuk egy kisváros Írországban, ami kb 100km-re található Dublintól nyugati irányba. Ebből már értjük a név egyik felét, de vajon mire vonatkozik a D.E.W. jelzés a palackokon? Írországban valaha volt egyik legnagyobb lepárló mester nevének kezdőbetűi ezek, név szerint Daniel Edmund Williams. Az úr története egészen mesébe illő hiszen 15 évesen kezdett dolgozni a lepárlóban, mint lovász fiú és mire betöltötte a 25 éves kort szépen lassan feltornázta magát a lepárló vezető pozícióba.

„A siker leginkább nem azoknak jön el, akik a legjobban vágynak rá, hanem azoknak, akik mélységesen elkötelezettek aziránt, amit csinálnak és meggyőződésből alkotnak!” Daniel E. Willams

Eszerint a megfontolás szerint élte a mindennapjait, így dolgozott és várta el a munkát a lepárlóban dolgozóktól is. Nagyon sokat köszönhet neki a márka és a cég, ezért is tisztelegnek a minden egyes palackon a monogramjával.

Az örökös kérdés, whisky vagy whiskey?

Miért van egy „e” betű az ír whiskey írásában, vagy miért nincs „e” betű a skót whisky esetében? Ugyanaz a kérdés, de mégis mennyire fontos a történelmi megkülönböztetés és biztosan amelyik országban kérdezzük, ott a válasz is egy kicsit más. Sokan azt mondják, rivalizálás áll a két írásmód mögött, ami lényegében igaz is. 1878-ban jelent meg egy könyv a „Truths of whisky” címmel melyben leírják, hogy annak idején nagyon sok skót whisky írásmódját megváltoztatták és „e” -t tettek bele ezzel adva el „ír whiskey kategóriájú” párlatnak. Ugyanis abban az időben az ír párlatok sokkal magasabb minőséget képviseltek, mint skót párjaik. Természetesen ez a történet ír szemszögből íródott, a skótoknak biztosan más lenne a véleménye, de a mai világban a végeredmény számít, vagyis a whiskey és whisky is minőséget jelöl.

Mitől különleges a Tullamore DEW?

A háromszori lepárlás egy természetes dolog ennél a terméknél, ezzel is garantálva a legmagasabb minőséget a párlatnak. A blend egyébként három összetevőből áll: Single Grain, Single Malt és Single Pot Still whiskeyből. Ez olyan egyedi ízvilágot ad a whiskeynek, ami nagyon különleges és karakteres. A Single Grain édességet, a Single Malt gyümölcsösséget, a Single Pot Still pedig fűszerességet kölcsönöz a párlatnak. Mind a három típus külön-külön kerül lepárlásra, majd különböző hordókba kerülnek az érlelés idejére. Ezek nem mások, mint újratöltött ír whiskey hordók, exbourbon hordók és exsherry hordók. Érlelés után jön a keverés, ami az igazi művészet. Ennek köszönhetően kapjuk ezt a letisztult, selymes és igazán egyedi ízvilágot, ami ezt a terméket jellemzi. Illatában jellegzetesen citrusos és malátás jegyek vannak benne, míg ízében a mézes, karamellás édesség, lágy fűszeresség érezhető. Lecsengése összetett, sima és rendkívül hosszan érezhető.

 

Hogyan fogyasszuk a Tullamore DEW whiskey-t?

Alapvetően ennek a whiskeynek az esetében is feltehető a kérdés, jéggel vagy jég nélkül fogyasszuk? A kérdésre a válasz pedig igen egyszerű, ahogy jól esik. Tudni kell, hogy a jég, annak köszönhetően, hogy lehűti az italt egy kicsit bezárja az aromákat, ugyanakkor sokszor mondják, hogy a „bartendereknek a jég olyan, mint chefeknek a tűz”, vagyis lételemük. Ez a koktélok készítésénél alapvetően igaz is, hiszen a lassú olvadásnak köszönhetően összetartja az ízeket és ha már a koktélok szóba jöttek akkor lássuk, hogy milyen koktélok is készíthetőek ebből a különleges ír whiskeyből?

A Tully&Tonic az első a sorban, amit a márka és a Mr.Alkohol is ajánl a könnyen elkészíthető koktélok közül. Egy kis szelet narancs, a természetes kinint tartalmazó ínycsiklandó tonik és máris fogyaszthatjuk ennek a két remek italnak a kombinációját, de mik is a pontos összetevők?

·         40ml Tullamore D.E.W.

·         120ml Prémium Tonik

·         1 cikk narancs

Az összetevőket jégre töltjük, finoman összekeverjük a narancsot egy enyhe nyomást követően beledobjuk az italba.

A következő koktél szintén 2 terméknek a kombinációja és a Tully D.E.W & a Brew névre hallgat. Az első nem meglepő módon továbbra is az ír whiskey, de mellé ebben az esetben egy sört társítunk. A sört alapvetően az ízlésedre bízzák, de természetesen ajánlás alapján az IPA, a Red Ale vagy a Stout a legmegfelelőbb párosítás. Különleges, izgalmas és önmagáért beszél. Egészségünkre!