A márka világszerte népszerű rumjai a Fülöp-szigeteken – egészen pontosan Negroson – készülnek. A helyi cukornádból állítják elő a melaszt, amit ezután a Bago lepárlóban fermentálnak, majd a toronylepárló segítségével megtörténik a lepárlás. Mielőtt ex-bourbon hordóba fejtenék az érleléshez, friss forrásvíz segítségével 65%-ra csökkentik az alkoholtartalmát. Ezeket a válogatott amerikai tölgyfahordókat enyhén pörkölik, hogy kiemeljék a gyümölcsös, vaníliás jegyeket, és természetes módon sötétebb rumot kapjanak.
Az érlelés a Kanlaon hegy lábánál történik, ahol a nagyon meleg és párás klíma miatt egy gyorsabb érlelés megy végbe. Érdekesség, hogy itt nem kevesebb, mint 8% az ún. „angyalok jussa”, ami ugye az elpárolgás mértékét jelenti. Ez Skóciához képest igen magas (ott 1-2%), ugyanakkor Tajvanhoz képest alacsony (ott 15%).
Ahogy a nevéből is kiderül, a Don Papa 10 éves rumját 10 esztendőn át érlelik, míg a márka alaptermékének számító Don Papa Rumot 7 évig. A hosszabb érlelésnek köszönhetően a 10 éves rum sötétebb színt kap, valamint mélyebb lesz az ízvilága is.
Megjelenés: mélybarna, sötét borostyánszín
Illat: gazdag, édes
Íz: Rendkívül aromás, kellemesen édes, krémes; étcsokoládés, füstös, tölgyes, vaníliás jegyekkel
Lecsengés: hosszú, vaníliás, aszalt gyümölcsös, a mézesfűszer-keverékre emlékeztető ízvilág.